Lazer Destekli Diş Hekimliği

DİŞ HEKİMLİĞİNDE LAZER UYGULAMALARI VE AVANTAJLARI.
  • Yeni nesil diş lazerleri ısı titreşim ve sürtünmeye bağlı ağrı oluşturmaz,çoğu tedavide anesteziye gerek kalmaz.
  • İmplant tedavilerinde lazer kullanımı,üst yapının(sabit diş) yaplabilmesi için gerekli olan cerrahi uygulamayı kolaylaştırmakta ve tedavi daha hızlı gerçekletirilmektedir.
  • Lazer uygulanan bölgede\%100 dezenfiksoyn ve sterilazyon sağlanmakta,tekrar enfeksiyon oluşması ihtimalleri ortadan kalkmaktadır.
  • Lazer  ile yapılan cerrahi uygulamalarda işlem esnasında kanama minimum seviyeye inmektedir.
  • Cerrahi uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon,şişme rahatsızlık gibi olalısılıklar azalmakta ve iyileşme daha hızlı gerçekleşmektedir.
  • Lazerli diş beyazlatma işlemlerinde çok kısa sürede sonuç alamk mümkündür.
  • Lazer ile soyma(peeling)işlemi yapılarak  bazı kişilerde diş etlerinde genetik olarak oluşabilen aşırı derecede mor renklenme(hiperpigmentasyon) sorunu çözülebilmektedir.
  • Yumuşak doku ve diş etlerindeki yaralar,lazerle tedavi edilemektedir.
  • Porselen lamineler,  kuronlar yapıştırılmadan önce diş yüzeyine lazerle aşındırma yapılabilmekte,bu işlemle kuronların düşme  riski azalmaktadır.
KTP LAZER.
 
Nd YAG lazerden farkı,kristalin önüne geçen bir filtreyle dalga boyunun değiştirilmiş olmasıdır.Etki mekanizması Nd YAG Lazerl’e hemen hemen  aynı olmakla birlikte,implant çevresine uygulanmaması farklı yönüdür.
 
KTP lazerin özel bir beyazlatma sistemi vardır;bu lazerle birlikte yeşil ışık kullanılarak yapılan beyazlatmalar,mavi ışıklı halojen beyazlatmalara göre çok daha etkilidir.
 
 
 
 
CO2 LAZER.
 
Daha çok cerrahi işlemlerde dokuyu kesmak amacıyla kullanılır;bu lazerin yaptığı kesilerin iyileşmesi oldukça yavaştır.Kesi yüzeyinde’’Karbonizasyon’’denilen bir etki oluşturur.uzman ellerce uygulanmalıdır.
 
ERBİUM LAZER.
İçeriğinde Erbium Kristali bulunan daha çok, çürüklerin ağrısız bir şekilde temizlenmesinde kullanılan lazerdir.
Çürük diş dokusunun rengi, lazer tarafından seçilir böylelikle çürük doku uzaklaştırılrken, sağlam doku üzerindek etkisi minimum düzeyde olur, sadece çürük doku üzerinde etki  gösterir.Bunun yanı sıra eski dolgu mazlemerini sökerekkaldırma konusunda etkisizdir ya da dişe dolgunun tutunmasında yeterli şekli verememektedir.
Yüksek derecede hasta konforu sağlar;çalışma derinliği düşüktür.
DİODE LAZER.
Ağız içindeki yumuşak dokularda,doku kesiklerinde kanamanın kontolünün sağlanması amacıyla kullanılır;tedavilerde büyük ölçüde sterilizasyon ve hızlı bir şekilde doku iyileşmesi sağlar.
Nd YAG ile benzer şekilde çalışır yalnız  lazer kristali yerine diode lambasına sahiptir.Dezavantajları bulunmaktadı:
  • Doku içindeki etki alanı 0.s mm’dir;bu alan,Nd YAG Lazer’in yarısı kadardır.
  • Kullanım sırasında yüksek ısı açığa çıktığından doku hasarlarına sebep olabilir;titiz bir kullanım gerektirir.
ND YAG LAZERLER.
 
Daha çok sterilizasyon amaçalı,iyilşemesi çok güç olan apse ve enfeksiyonalarına tedavisinde kullanılır;Nd YAG Lazer 1064 nm olan dalga boyu sayesinde yalnızca enfeksiyonlara sebep olan bakteriler üzerinde etkili olmakta,çevre dokulara zarar vermemektedir.tedavi sırasında anestezi ihtiyacını \%96 oranında azaltır,vibrasyonu ortadan kaldırır ve koku oluşumunu önler.
Bu lazer çeşidiyle yapılan tedavilerde kanama minimuma iner;özellikle çocuklar, hamile bayanlar,anestezi riski taşıyanlar,kalp ve şeker hastalığıyla kanama sıkıntısı olanlarda etkin tedavi çözümleri sunar.
 
CAD-CAM.
 
En büyük özelliği,ağızdan ölçü alınmasına gerek kalmadan özel kamerayla restorasyon yapılacak bölgenin taramasının 3 boyutlu olarak yapılabilmesidir.
Bilgisayarda yapılacak tasarımın ardından,işlem sisteme aktarılır.Burada,bolk halindeki porselen işlenerek  istenilen tasarıma dönüştürülür;hata payı sıfıra yakın olmakla beraber,yapılan porselen kaplama ve dolguların dişle uyumu mükemmeldir.
Cd-cam teknolojisiyle protezler tek seansta birleştirilmekte sağlam ,uzun ömürlü ve konforlu bir protez kullanımı hastaya arz edilir.

Diğer Uygulamalarımız