Sağlam diş çekilir mi?

Bazen öyle durumlar olabilir ki, sağlam dişinizin de çekilmesi gerekebilir. Zamanı geldiği halde düşmeyen süt dişleri veya gömük dişler buna örnektir

Geçtiğimiz haftalarda yazılı ve görsel basında bir vatandaşımızın 4 sene içinde 27 tane sağlam dişinin çekildiği ve bunların sonrasında hastanın sosyal ve ruhsal yaşamında yarattığı travmalardan bahsedildi. Ben de bu hafta sizleri diş çekimi hakkında bilgilendirmek istedim. Geri dönüşü olmayan bu tedavi yöntemi gerçekten kesin çözüm mü, sonrasında ne gibi komplikasyonlar içerebilir; biraz bilgi sahibi olalım istedim. Diş çekimi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından uzaklaştırılması işlemidir. Basit diş çekimi lokal anastezi altında ağız içinde görünen dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir. Diş çekiminin geniş tanımına bakıldığında; tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi, diş kökü ya da kemik patolojilerinin olduğu durumlar (tümör, kist.. vs.), implant cerrahisi gerektiren durumlar, kemik oluşturmaya yönelik işlemler, protez öncesi doku hazırlığı gerektiren durumlarda anestezi altında gerçekleştirilecek cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.

 

BÖLÜMLERE AYRILIP ÇIKARILABİLİR

Cerrahi çekim, ağız içinde rahatça görülemeyen, diş eti sınırında kırık olan ya da gömük dişlerin çekiminde kullanılan tekniktir. Bazı durumlarda dişin üzerinde kaldırılması gereken kemik bulunabilir. Çekilecek diş bölümlere ayrıldıktan sonra çıkarılması gerekebilir. Bu durumlarda da cerrahi çekim uygulanır. Normal çekimde olduğu gibi lokal anestezi ile işlem yapılabilir. Dişe ulaşabilmek için kemik kaldırılması işlemi ve dişin bölümlere ayrılması işlemleri Er:YAG lazer ile yapılabilir.

 

 Ne zaman diş çekimi yapılır?

 Çürük ya da kırık nedeni ile zarar görmüş dişler; dolgu, kanal tedavisi, kuron ya da başka bir tedavi yöntemi ile tedavi edilemeyecekse çekilebilir.

 Dişeti hastalığı nedeniyle dişi destekleyen kemik dokusunda kayıp oluşmuşsa, dişte sallanma başladıysa ve dişeti tedavisi ile diş kurtarılamayacaksa; bu şekilde bahsettiğimiz dişlerde üzerinde küçücük leke dahi olmayan sağlam dişler de çekilebilir.

 Zamanı geldiği halde düşmeyen süt dişleri varsa çekilir.

 Ortodontik tedavi görecek kişilerde dişlerin yerlerine uygun yerleştirilebilmesi için gerekli olan yeri kazanabilmek için çekilen dişler genellikle küçük azı dişleridir.

 Gömük dişler varsa, özellikle üçüncü büyük azılar, çenelerde yer sıkışıklığı, çürük ya da ağrıya neden oluyorsa çekilmesi gerekebilir. Bunların yanı sıra üst köpek dişlerininde gömük olduğu vakalara da rastlanılır.

 

SİNİRLER ZARAR GÖREBİLİR

Diş çekimi ile ilgili komplikasyonları, diş çekimi sırasında ve sonrasında karşılaşılanlar olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

 

Diş çekimi sırasında karşılaşılanlar:

 Komşu dişte harabiyet

 Yanlış diş çekilmesi

 Dişin kırılması

 Dişin veya kırık parçanın başka bir bölgeye kaçması

 Dişeti ve mukoza komplikasyonları

 Yanık ve abrazyonlar

 Çenenin kırılması

 Çene kemiğinin kırılması

 Tuber maksilların kırılması

 Üst solunum yoluna diş veya yabancı cisim kaçması

 Sinirlerin zarar görmesi

 Diş kökünün anatomik boşluklara kaçması

 Maksiller sinüs membranının yırtılması

 Maksiller sinüse kök/diş kaçması

 Çene eklemine ait komplikasyonlar

 Travma, dislokasyon dediğimiz çene konumunda kaymalar

 Kanama

 

Diş çekiminden sonra karşılaşılanlar:

 Kanama

 Morarma

 Şişlik

 Ağrı, his kaybı

 Dişin çekildiği boşluğun iltihaplanması

 Yara iyileşmesindeki diğer gecikmeler

 Enfeksiyon

 Trismus, yani çenenin kilitlenmesi ya da çok açılamaması

 

SICAK İÇECEK TÜKETMEYİN

 Diş çekimi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

 Çekimden sonra hekiminizin vereceği ilaçları düzenli ve doğru kullanmanız önemlidir.

 Çekimden sonra, en az 30 dakika boyunca gazlı bez ile bölgeye basınç uygulanarak kanın pıhtılaşması sağlanır. Sonraki ilk 24 saat içerisinde, çekim bölgesinde sızıntı şeklinde kanama olabilir.

 Operasyon sonrası şişliğin önlenmesi için yüz üzerinden operasyon bölgesine buz kompresi uygulanmalıdır. Cerrahiden sonraki ilk birkaç gün içinde şişlik iner.

 Uyuşukluk geçene kadar yemek yemeyin; fark etmeden uyuşuk olan bölgedeki yanak-dudağı ısırabilirsiniz.

 İlk 24 saat sıcak banyo yapmayın ve sıcak yiyecek-içecekler tüketmeyin.

 

 

 

DİŞ ÇEKİMİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Diş çekimi, çocukluktan itibaren korkulu rüyamızdır. Çekimin güçlüğü bu işlemi yapacak diş hekimi içindir. Diş hekiminin dikkatli çalışması ve ağrı duyulmaması için önlemleri alması gerekir ki o zaman çekimin korkulacak bir yanı kalmaz. Bazı sistemik hastalıklarda diş hekimi, çekim öncesi önlemler alır.

Kalp hastaları için: Diş hekiminin bilgilendirilmesi gerekir. Anestezik madde seçimi ona göre yapılır. Eğer hasta kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alıyorsa, hekime danıştıktan sonra çekim yaptırılır. Böyle durumlarda, genel olarak antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyici) tedavi bir gün önceden kesilmektedir ki, diş çekimi sırasında ve sonrasında kanama uzun sürmesin.

Kan hastalıklarında: Çekimden önce mutlaka gerekli kan tahlillerinin yaptırılması ve diş hekiminin uyarılması gerekir. Değerler normal değilse hekim çekim öncesi ve sonrası uygun ilaçlar verecek, diş hekiminin müdahalesinin de bir tehlikesi olmayacaktır.

Şeker hastaları için: Diş hekimi, örneğin insülin enjeksiyonundan üç saat sonra çekim yapabilir. Ayrıca çekim sonrası da kan dindirmeyi çabuklaştırıcı önlemler alabilir.


26/11/2017