Lazer destekli diş tedavileri

Yeni teknolojiler gün geçtikçe hastalara daha konforlu, acısız ve ağrısız tedavi olanakları sağlıyor. Lazer tedavileri de çürük dişleri temizlemeden gömük diş çıkarmaya kadar pek çok alanda rahatlıkla kullanılıyor

 

Yeni nesil diş lazerleri; ısı, titreşim ve sürtünmeye bağlı ağrı oluşturmaz, çoğu tedavide anesteziye gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde lazer kullanımı, üst yapının (sabit diş) yapılabilmesi için gerekli olan cerrahi uygulamayı kolaylaştırmakta ve tedavi daha hızlı gerçekleştirilmektedir. 

 Lazer uygulanan bölgede yüzde 100 dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlanmakta, tekrar enfeksiyon oluşması ihtimalleri ortadan kalkmaktadır. 

 Lazer ile yapılan cerrahi uygulamalarda işlem esnasında kanama minimum seviyeye inmektedir. 

 Cerrahi uygulama sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyon, şişme, rahatsızlık gibi olasılıklar azalmakta ve iyileşme daha hızlı gerçekleşmektedir. 

 Lazerli diş beyazlatma işlemlerinde çok kısa sürede sonuç almak mümkündür. 

 Lazer ile soyma (peeling) işlemi yapılarak, bazı kişilerde diş etlerinde genetik olarak oluşabilen aşırı derecede mor renklenme (hiperpigmentasyon) sorunu çözülebilmektedir. 

 Yumuşak doku ve diş etlerindeki yaralar lazerle tedavi edilebilmektedir. 

 Porselen lamineler ve kuronlar yapıştırılmadan önce diş yüzeyine lazerle aşındırma yapılabilmekte, bu işlemle kuronların düşme riski azalmaktadır. 

 

ND YAG LAZER 

Daha çok sterilizasyon amaçlı, iyileşmesi çok güç olan apse ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Nd YAG lazer, 1064 nm olan dalga boyu sayesinde yalnızca enfeksiyonlara sebep olan bakteriler üzerinde etkili olmakta, çevre dokulara zarar vermemektedir. Tedavi sırasında anestezi ihtiyacını yüzde 96 oranında azaltır, vibrasyonu ortadan kaldırır ve koku oluşumunu önler. Bu lazer çeşidiyle yapılan tedavilerde kanama minimuma iner. Özellikle çocuklar, hamile kadınlar, anestezi riski taşıyanlar, kalp ve şeker hastalığıyla, kanama sıkıntısı olanlarda etkin çözümler sunar. 

 

KTP LAZER 

Nd YAG lazerden farkı, kristalin önüne geçen bir filtreyle dalga boyunun değiştirilmiş olmasıdır. Etki mekanizması Nd YAG lazerle hemen hemen aynı olmakla birlikte, implant çevresine uygulanması farklı yönüdür. KTP lazerin özel bir beyazlatma sistemi vardır; bu lazerle birlikte yeşil ışık kullanılarak yapılan beyazlatmalar, mavi ışıklı halojen beyazlatmalara göre çok daha etkilidir. 

 

CO2 LAZER 

Daha çok cerrahi işlemlerde dokuyu kesmek amacıyla kullanılır; bu lazerin yaptığı kesilerin iyileşmesi oldukça yavaştır. Kesi yüzeyinde 'karbonizasyon' denilen bir etki oluşturur. Uzman ellerce uygulanmalıdır. 

 

ERBİUM LAZER 

İçeriğinde Erbium kristali bulunan, daha çok çürüklerin ağrısız bir şekilde temizlenmesinde kullanılan lazerdir. Çürük diş dokusunun rengi, lazer tarafından seçilir. Böylelikle çürük doku uzaklaştırılırken, sağlam doku üzerindeki etkisi minimum düzeyde olur, sadece çürük doku üzerinde etki gösterir. Bunun yanı sıra eski doku malzemelerini sökerek kaldırma konusunda etkisizdir ya da dişe dolgunun tutunmasında yeterli şekli verememektedir. Yüksek derecede hasta konforu sağlar, çalışma derinliği düşüktür. 

 

DİODE LAZER 

Ağız içindeki yumuşak dokularda, doku kesiklerinde kanamanın kontrolü sağlanması amacıyla kullanılır; tedavilerde büyük ölçüde sterilizasyon ve hızlı bir şekilde doku iyileşmesi sağlar. Nd YAG ile benzer şekilde çalışır yalnız lazer kristali yerine diode lambasına sahiptir. Dezavantajları da vardır. Doku içindeki etki alanı 0.5 mm'dir. Bu alan, Nd YAG lazerin yarısı kadardır. Kullanım sırasında yüksek ısı açığa çıktığından doku hasarlarına sebep olabilir, titiz bir kullanım gerektirir. 

 

SERT DOKU LAZERİ

Hava-su spreyi ile kombine çalışan bu hidrokinetik sert doku lazeri birçok vakada klasik diş matkabının yerini almaktadır. Artık matkabın itici gırgır sesi yerine sert doku lazerinin su damlalarının sesini duyarsınız. Sert doku lazeri, vibrasyon ve basınç oluşturmadığı için vakaların çoğunda ağrı, iğne ve anestezi ihtiyacı olmayacaktır. Bu cihazın iğne ve anestezi kullanılmadan yaptığı işlevleri şöyle özetleyebiliriz: 

 Çürüklerin temizlenmesi 

 Dolgu kavitesinin hazırlanması 

 Gülüş hattının düzeltilmesi 

 Genel yumuşak doku operasyonu 

 Sekonder implant operasyonları 

 Dişetindeki koyu renkli lekelerin silinmesi 

 Kanama kontrolü 

 Frenektomi Ayrıca sert doku lazeri kullanılarak; 

 İmplant yerinin açılması 

 Sinüs lifting operasyonları 

 Kemik nakli operasyonları 

 Gömük diş çıkartma operasyonları 

 Her türlü kemik cerrahisi 

 Tüm periodontal cerrahiler 

 Kanal tedavisi işlemleri başarıyla yapılmaktadır. Tüm bu işlemler hassas bir şekilde ve operasyon sonrası kanamasız gerçekleştirilebilmektedir. 

 Bu cihazın hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur. 

 İmplant uygulamaları sert doku lazeri kullanılarak çok kısa sürede başarıyla yapılmaktadır. 

 Gömük dişlerin çıkartılması çok kısa sürede gerçekleştirilmekte olup klasik operasyon sonrası meydana gelebilecek komplikasyonlar minimuma indirilmektedir. 

 

UÇUK İÇİN LAZER TEDAVİSİ KULLANILABİLİR

Uçuk olarak da bilinen herpetik lezyonlar, dudak ve ağız etrafında herpes simplex virüsü yüzünden oluşan yaralardır. Bu virüs vücuda çoğunlukla cilt ya da ağız içerisindeki bir açıklıktan girer. Açık uçuk; yaraya dokunulduğunda ya da yaradan sızan sıvıyla temas edildiğinde, mikropla temas etmiş bir yiyecek ya da bıçağı paylaştığınızda, öpüştüğünüzde ya da birinin tükrüğüne dokunduğunuzda bulaşabilir. 

 

NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Uçuklar genellikle birkaç gün içerisinde kendi kendine iyileşerek kaybolur. Eğer ağrıya neden oluyorsa ya da kötü hissetmenize yol açıyorsa tedavi edilebilir. Tedaviler arasında cilt kremleri, merhemler ve bazı haplar sayılabilir. Uçuklardan kurtulmanın en etkili yollarından biri de lazer tedavisidir. Eğer lazer tedavisini zamanında yapabilirseniz uçuğun çıkmasına mani olabilirsiniz. Eğer uçuk çıkmadan önce bu bölgede karıncalanma hissediyorsanız hemen bir lazer tedavisi için randevu alın. Eğer uçuk çıkmışsa lazer tedavisi rahatsızlığınızı azaltacak, uçuğu kurutup daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Uçuğa yol açan herpes virüsü yok edilemez. Eğer çok sık uçuk çıkarıyorsanız; tedavi, uçuk sayısını ve şiddetini azaltabilir. 

 

LAZERİN FAYDALARI NELERDİR? 

Uçuk tedavisinde lazer kullanmanın faydaları şunlardır: 

 Rahatlama hemen hissedilir 

 Eğer dudak karıncalanmaya başladığında uygulanırsa uçuğun çıkmasını engeller 

 Tedavi sonrası uçuğun büyümesi durur 

 Herhangi bir rahatsızlık olmaksızın iyileşmeyi hızlandırır 

 Tedavi anestezi gerektirmeden birkaç dakikada tamamlanır 

 Tedavi sonrasında o bölgede çıkan uçuklar daha hafif ve daha az sıklıkla çıkar 


06/09/2015