Estetik diş hekimliği ile mutlu bir gülüş

Gülümseme kimliğimizin en önemli parçası ve bizi biz yapan özelliklerin en büyük tamamlayıcısıdır. Kendimizle ilgili ilk izlenimi gülümseyişimizle veririz. Sağlıklı dişler de güzel bir gülüşün sırrıdır

 

Herkes sağlıklı dişlere ve güzel bir gülüşe sahip olmak istiyor. Siz de ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin ve içinizden geldiği gibi gülümsemekten artık korkmayın. İçten gelen bir gülüşle; 

 Bağışıklık sistemi çalışır ve vücudumuzun virüslerle savaşan hücreleri artar 

 Beyin üzerinde sakinleştirici bir etki oluşur ve vücudumuz rahatlar 

 Sindirim sistemimiz çalışır 

 Yüz ve vücut kaslarımız harekete geçer 

 Salgılanan hormonlar bizi dinamik yapar, acı ve ağrı gibi hisler hafifler 

 Kan basıncı dengelenir 

 Pozitif duygular ön plana çıkar 

 Kendimize güvenimiz artar 

 Başarı olumlu yönde etkilenir 

 Mutlu ve cana yakın bir imaj çizeriz 

 

DİŞ HASSASİYETİNİ AZALTIR 

 

 Bonding nedir? Bonding; kompoziti çatlamış, kırılmış dişlerin yeniden yapılmasında, boşlukların doldurulmasında, kaviteleri tamir etme ya da gülüşünüzü yeniden şekillendirilip renklendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bonding için kullanılan materyal, daha doğal bir diş görünümü oluşturmak için diş renginde dolgu yapımında da kullanılır. Diş hekiminiz size daha tatmin edici bir sonuç verebilmek için farklı şekillendirme tekniklerine, renklere ve şekillere başvurur. Özel bir dalga boyuna sahip özel bir ışık materyali sertleştirir, ardından düzeltmeler ve partlatma işlemleri gerçekleştirilir. Bonding'i kaplamalardan ayıran en önemli fark, laboratuvara ihtiyaç duyulmadan tek seansta yapılabilmesidir. Ayrıca laboratuvar masrafı olmadığı için kaplamalardan daha ucuzdur. Bonding kullanılarak yapılan restorasyonlar dişten daha az madde kaldırarak diş yapısını korur ve ayrıca açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmada kullanılarak diş hssasiyetini azaltır. 

 

 Bonding ne kadar süreyle kullanılabilir? Bu sorunun cevabı bonding'in ne için kullanıldığına, ağızda nerede olduğuna ve ne kadar iyi bakıldığına bağlıdır. Eğer bondingi ön dişinizin ısırma yaptığınız ucuna yaptırdıysanız ve ön dişlerinizle kalem ısırıyorsanız ya da tırnaklarınızı çiğniyorsanız, bu bonding restorasyon çok da uzun süre ağızda kalmayacaktır. Bonding çoğunlukla birkaç yıl ya da tamirle yıllarca kullanılabilmektedir, hatta bazı alanlarda uygun bakımla çok daha uzun süre sorunsuz kullanılabilir. Reflü ve yoğun alkol kullanımı bonding restorasyonunu zayıflatacaktır. Diş gıcırdatma bu restorasyonları aşındırabilir fakat bu aşınma süreci doğal diş minesi, metal dolgular ve porselen kaplamalar için de aynıdır. Uygun bakımla bonding işlemi gülüşünüzü güzelleştirmek için mükemmel bir yoldur. 

 

 Dişler neden renk değiştirir? Dişlerinizin rengini ve görünüşünü etkileyen birçok faktör vardır. Bazı insanların dişleri doğal olarak diğerlerinden daha sarıdır. Örneğin birçok sarışın ve kızıl insanın genetik olarak dişleri daha sarı olmaktadır. Dişler yaşla beraber daha sarı ve daha gri renk alabilir. Bu, yıllar sonunda dişin minesinin (dişin sert ve daha beyaz olan dış tabakası) aşınmasıyla daha transparan bir hale gelip altta daha sarı olan diş dokusunun (dentin) yansıması sonucu olur. Ayrıca dişlerin renginin değişmesi ve lekelenmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar iç ve dış renklenme olmak üzere iki kategoride sınıflandırılabilir. Dış renklenme; diş yüzeyi çay, kahve, kırmızı şarap, kola, sebze ve meyve suyu, çok renkli yiyecekler ve tütün kullanımı nedeniyle diş yüzeyinde beliren renklenmelerdir. Diş taşı (sertleşmiş plak) birikimi de dişin renk değişimine neden olur. Yüzeysel dış renklenme fırçalama, diş ipi ve dental temizleme teknikleriyle çıkarılabilir. Daha derin lekeler beyazlatmaya ihtiyaç duyacaktır. İç renklenme, dişin kendi yapısında meydana gelen renk değişikliğinden oluşmaktadır. Eğer bir kişi diş sürme döneminde tetrasiklin içerikli antibiyotik kullanırsa dişlerin çevresinde koyu sarı, kahverengiye çalan bandlaşmalar oluşacaktır. Aşırı flor alınımı florozise yol açabilir. Bu problem, dişlerde gelişen beyaz nokta şeklindeki renklenmelere yol açacaktır. Ayrıca travmalar sinirin zarar görmesine bağlı olarak dişte renk değişikliğine yol açabilir. 

 

MİNENİN YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMESİ TAM BİR GÜLÜŞ TASARIMI OLUŞTURABİLMEK İÇİN İLK ADIMDIR

 

 Minenin yeniden şekillendirilmesi işlemi (enameloplasti) nedir? Minenin yeniden şekillendirilmesi işlemi; keskin köşeleri kaldırmak ya da dişin uygun olmayan formunu düzeltmek, olduğundan daha düzgünmüş izlenimi vermek için minenin (en dış tabaka) yeniden şekillendirilip kontürlenmesidir. Bu işlem; normalden daha uzun olan alttaki dişi daha fazla kapatan ya da kronun şeklinden kaynaklanan pozisyon bozukluğunu düzelterek gülüşünüzü daha iyi hale getirebilir. Minenin yeniden şekillendirilmesi, dişi koruyan bir işlemdir. Dişe zarar vermez ve genellikle anestezi gerektirmeden, hızlı ve ağrısız bir şekilde bonding işlemi ile kombine edilebilir bir uygulamadır. 

 

 Minenin yeniden şekillendirilmesi dişe zarar verir mi? Minenin yeniden şekillendirilmesi işlemi basit bir kozmetik prosedürdür fakat bu işlemde minenin bir kısmı kaldırılır ve bu işlem geri alınamaz. Birçok açıdan bonding ve beyazlatma işlemi ile kombine edilen minenin yeniden şekillendirilmesi işlemi; en hızlı, en az zarar veren ve en ucuz gülüş tasarım tekniğidir. Tabii her hasta bu işlem için uygun olmayabilir. Birçok kişi amaçladıkları gülüşe ulaşabilmek için çok daha kapsamlı işlemler (kaplama, tel, veneer, implant, köprü vb.) görmek zorunda kalabilir. Çoğunlukla bu işlem tam bir gülüş tasarımı için ilk adımdır. 

 

HERKESE YAPILAMAZ 

 

 Bu işlem herkese yapılabilir mi? Birçok insan bir aşamaya kadar minenin yeniden şekillendirilmesi işlemi için uygun olabilir. Dikkatli vaka seçimi bu işlemin hasta için uygun olup olmadığını belirlemede önemlidir. Birçok kez minenin yeniden şekillendirilmesi işlemi vampir dişleri gibi keskin olan dişlerin görünüşünü yumuşatmak, dişleri daha yuvarlak göstermek ya da çok uzun görünen dişleri kısaltmak için uygulanmaktadır. Hali hazırda restorasyonları ve hassas dişleri olan hastalar bu işlem için uygun adaylar değildir. Özellikle hastada gıcırdatmaya bağlı diş aşınmaları varsa (bruksizm), dişlerin yeniden şekillendirilmesi sonrasında daha fazla aşınmaması için hastaya gece plağı yapılmalıdır. Ayrıca tel tedavisi sonrası dişler uygun pozisyona getirildiğinde dişte aşındırılan yerler boşuna kaldırılmış olabilir. Ortodontik tedavi sonrası hâlâ küçük çapraşıklıklar varsa minenin yeniden şekillendirilmesi mümkündür. 

 

 Minenin yeniden şekillendirilmesi sonrası dişler daha hassas hale gelir mi? Birçok kişide işlem sonrası hiç hassasiyet olmazken, bazılarında aşınma ve sinir uçlarının yüzeye yaklaşması nedeniyle yoğun hassasiyet olabilir. Diş hekiminiz işlem öncesi röntgen alarak mineden ne kadar aşındıracağına karar vermelidir. Minenin dış tabakası azalınca daha altta kalan mine ağız ortamına açılır ve bu bölgede fonksiyon görülebilir. 


02/08/2015