Diş sağlığı neden önemli?

Kötü bir ağız sağlığı, hastalıkların da habercisidir. Enfeksiyon oluşmaması için günde iki kez dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız

 

İyi diş sağlığı uygulaması, sağlıklı bir ağız, diş ve diş etleri için önemlidir. Ayrıca görünümüz ve yaşam kalitenize de yardımcıdır.

Diş sağlığı ekibiniz, siz ve diş sağlığı hekimlerinizden oluşur. Birlikte, azalmış yaşam kalitesinden ve olası tıbbi komplikasyonlardan kaynaklanan pek çok diş sorununu önleyebilirsiniz.

Hastalıklı, çarpık, eksik dişler veya deforme olmuş bir çene konuşmanıza engel olabilir, yiyecekleri çiğnemenizi zorlu ve ağrılı bir hale getirebilir ve pahalı düzeltme uygulamalarına yol açabilir.

 

ÇÜRÜKLER HEMEN TEDAVİ EDİLMELİ

Çürükler, çürüyen mine ve diş kökünün dışarı çıkması ile oluşan dişlerinizdeki ağrılı bölgelerdir. Soğuk veya sıcak yiyecekler veya içecekler bir şeylerin yanlış gittiğine işaret edebilir. Çürükler, dişte belirgin bir hasar olana kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle, diş hekiminizi düzenli ziyaret etmeniz oldukça önemlidir. Diş çürüğünün erken belirtilerini tedavi etmek, ilerlemiş vakalardan daha kolaydır. Modern dental teknoloji sayesinde, diş çürüğünü tedavi etmek, özellikle de ilk evrelerde sıklıkla kötüleştiği evrelerden daha az rahatsız edici boyuttadır. Çürüğün olduğu bölgeyi uyuşturan ilaçlar çoğu insanda dolgunun neden olduğu ağrıyı ortadan kaldırır.

 

DİŞ ETİ HASTALIĞI GELİŞİR

Kötü ağız sağlığının bir diğer komplikasyonu ise, ilk aşamada hafif olup tedavi edilmediğinde çok daha ciddi sorunlara yol açan diş eti hastalığıdır. Diş eti hastalığı veya periyodontal hastalık; diş kaybı, enfeksiyon ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Diş ve diş eti komplikasyonlarına ilaveten, araştırmalar; periyondontal hastalığın kalp komplikasyonları, felç, diyabet komplikasyonları ve solunum sorunları dahil diğer sağlık sorunları ile bağlantılı olduğunu göstermiştir.

İyi diş sağlığı, düzenli günlük bakım (fırçalama ve diş ipi ile temizleme) ve diş hekimini düzenli ziyeret etmenin bir kombinasyonudur.

Çarpık dişleri, hizasız çenesi ve ağızla ilgili başka sorunları olanlar, sorunların düzeltilmesine ilişkin diş teli veya diğer teknikler gibi ortodontik uygulamalardan sıklıkla yararlanabilirler. Diş hekiminiz sorunu nasıl çözeceğinize karar vermenize yardımcı olabilir. Yalnızca yetişkinler için olan diş telleri, her yaştaki insanın diş ve çeneyle ilgili sorunlarının düzeltilmesine yardımcı olabilir. Ortodontik uygulamalar yalnızca görünümünüzün iyileşmesine yardımcı olmaz, aynı zamanda yiyecekleri çiğneme ve doğru sindirmeniz ile bazı konuşma bozukluklarını da iyileştirebilir.

Diş hekiminize yapacağınız düzenli ziyaretler; sağlıklı diş, diş eti ve ağıza kavuşmanıza yardımcıdır.

 

İYİ DİŞ SAĞLIĞI NEDİR?

Diş veya ağız sağlığı; dişleriniz, diş etleriniz ve ağzınızla ilgilidir. Amaç, diş çürümesi (oyuklar) ve diş eti hastalıkları gibi komplikasyonları önlemek ve ağzınızın genel sağlığını korumaktır.

Sağlıklı ağız, enfeksiyon, yara ve diş ve diş etleri ile ilgili diğer sorunların olmaması; genel sağlığınızın korunmasında önemlidir.

Farklı tıp doktorları diş sağlığı üzerinde odaklansa da, halen düzenli sağlık ekibinizin bir parçasıdırlar. Hastalık ve diğer durumlar; diş sağlığınızı, diş sorunları da vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir. Ağız sağlığınıza doğru bakımı uygulamamak diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Düzenli önleyici adımlar (günde iki kez fırçalama, diş ipi ile temizleme) atarak ve diş hekiminizi düzenli ziyaret ederek pek çok ağız sağlığı sorununu önlemeye veya en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.

Ağız ve diş yaralanmaları, özellikle de sporla uğraşan gençlerde sorunlara neden olabilir. Genç (çok genç olmayan) atletlerin, özellikle temas sporları ile uğraşan veya düşme ve ağza darbe olasılığının olduğu aktivitelerle uğraşanların doğru ağız korumasını kullandığından emin olun.

 

ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN BAŞLAR

Ağız sağlığı doğumdan kısa bir süre sonra başlar ve hayatın geri kalanı boyunca devam eder. Sabit ve tutarlı ağız sağlığı alışkanlıkları bir ebeveynin yönlendirmesi ile çocukken oluşturulan alışkanlık ve modellerden gelir. İyi ağız sağlığı uygulamaları ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, parlak bir gülüşün ve ağrısız bir ağzın keyfini sürmenize yardımcı olur.

İyi ağız sağlığı uygulamalarına erken yaşta başlamışsanız ve yetişkinlik döneminde bunlara bağlı kaldıysanız; sağlıklı bir ağız, ferah bir nefes, güçlü dişler ve parlak bir gülüşe sahip olmanız kaçınılmazdır. Zaman içinde diş sorunlarının gelişmesine izin verseniz dahi, düzeltme uygulamaları için bir diş hekimine görünmek için hiçbir zaman geç değildir. Modern uygulamalar sayesinde, bazılarının korktuğu ağrının çoğu diş sağlığı uygulamaları sırasında ortadan kalkar.

 

DİŞ SAĞLIĞI VE DİĞER HASTALIKLAR

Genel sağlığınız ve diş sağlığınız birbiriyle bağlantılıdır. Kötü ağız sağlığı alışkanlıkları hastalık riskinizi veya koşullarınızı artırır ve bazı hastalıklar veya durumlar ağzınızı etkileyebilir. Ağzınızın içinde olan (ağız sağlığınız) vücudunuzun diğer kısımlarını etkileyebilir ve etkiler. Bu nedenle, iyi diş sağlığı alışkanlıkları genel sağlığınız açısından önemlidir. Ağzınızda pek çok bakteri türü bulunmaktadır. Bazıları zararsızken, bazıları ağzınızda veya vücudunuzun başka kısımlarında sorunlara neden olabilir. Kötü diş sağlığı alışkanlıkları, zararlı bakterilerin diş etlerinize ve dişlerinize saldırmasına, diş eti hastalıkları ve diş çürümesine yol açar. İyi diş sağlığı alışkanlıkları, çoğu zararlı bakterinin ağzınızda ve vücudunuzun diğer kısımlarında sorunlara neden olmasını önler. Çeşitli durumlarda, zararlı bakteriler ağız yoluyla kan dolaşımına girebilir veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durum meydana geldiğinde, ciddi sağlık sorunları olasılığı vardır. Benzer şekilde, sağlık sorunları ve durumları ağzınızda sorunlara neden olabilir. İşte kötü diş sağlığı alışkanlıkları nedeniyle yaşayabileceğiniz olası sorunlar:

Diyabet: Diyabet, enfeksiyonlara karşı düşük direnç dahil, genel sağlığınızda pek çok faktörü içeren kronik bir durumdur. Enfeksiyonlara (bakteriler) karşı düşük direnç; diş eti hastalığı ve ağzınızda başka sorunlara yol açabilir. Diyabet hastaları, potansiyel olarak önemli diş eti enfeksiyonlarına bağlı diş kayıpları açısından büyük risk altındandır.

Kalp hastalığı: Araştırmacılar, kötü diş alışkanlıkları ve kardiyovasküler hastalık arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Ağız bakterilerinin neden olduğu diş eti hastalığından kaynaklanan enflamasyon bağlantıda önemli bir role sahip olabilir.

Zayıflamış bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda, vücudun diğer kısımlarına yayılan ağız enfeksiyonlarının olması daha muhtemel olabilir. Örneğin, HIV/AIDS hastalarında ağızda ağrılı yaralar oluşabilir.

Osteoporoz: Osteoporoz (kemik erimesi), kemiklerin kırılganlaştığı ve kırıklara daha yatkın hale geldiği bir durumdur. İlerleyen yıllarda sıklıkla meydana gelen bu durum, diş kayıpları ve çene kemiği kaybı ile bağlantılı olabilir.

Enfeksiyonlar: Bakteriler, diş eti hastalığı nedeniyle kan dolaşımına girebilir. Enfeksiyonlar vücudunuzun başka bölgelerine yayılabilir.

Kanser: Ağız kanseri, acil müdahale gerektiren ciddi bir medikal durumdur. İlerleyen evrelerde, ağız kanseri vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Sigara kullanımı, ağız kanseri gelişiminin önemli risk faktörüdür.


04/09/2016