Diş hekimliğinde 3 boyutlu görüntülemenin önemi

İyi bir diş tedavisi, sorunun kökenine inerek nedenlerini araştırmayı gerektirir. Dişleri, çeneyi, kemik yapısını 3 boyutlu görüntüleme ile incelemek diş hekiminin hata payını azaltır

 

Uzun zamandır Beyaz TV'de hazırlayıp sunduğum "Gülümse Türkiye" isimli programımda; yıllarca hastalarımdan duyduğum, kamuoyu tarafından en çok merak edilen, ağız ve diş sağlığı ile ilgili konulara ışık tutmaya çalışıyorum. Diş hekimliği uygulamalarından bahsederken, son teknoloji görüntüleme tekniklerinin teşhis ve tedavideki önemini de anlatmaya çalışıyorum. Son zamanlarda dikkatimi çeken bir konuyla ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Tüm önemli tedavilere başlamadan önce biz hekimlerin sizlerden istediği panoramik 2 boyutlu röntgende göremediğimiz birçok gizli kalmış detayın olabileceğini düşünüyorum. Büyük tedavilere girmeden önce hekiminize de danışarak bir 3 boyutlu volümetrik tomografi çektirip ağız haritanızı en ince detayına kadar hekiminizle incelerseniz size daha sonra sorun çıkartabilecek dişiniz ile ilgili tüm olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün olabilecektir. Unutmayın; iyi bir diş tedavisi anlık sorunlarınızı ortadan kaldırmayı değil, sorunun kökenine inerek tüm etkenlerle nedenlerini araştırmayı gerektirir. Teşhis ne kadar iyi olursa tedavi de o derece başarılı olacaktır. Bunun için teknolojinin nimetlerinden mutlaka faydalanın. 3 boyutlu görüntüleme ile ilgili merak edilenleri birkaç başlıkta topladım. Faydalı olabilmek dileğiyle... 

 

3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLEME NEDİR? 

Dental tomografi, X ışınlarının 3 boyutlu görüntülenmesi istenilen alana gönderilerek kemik ve yumuşak dokunun radyolojik teşhis yöntemlerinden biridir. 2 boyutlu panoramik dental görüntüleme cihazları, yalnızca kemik ve diş dokusu görüntülenmesinde başarılı olurken, 3 boyutlu tomografi cihazları yumuşak dokuları da görüntüleyebildikleri için avantaj sağlamaktadır. Dental tomografide gönderilen ışınlar sayesinde alınan görüntüler kesitlerden meydana gelmekte ve milimetrenin onda ikisi kalınlığında binlerce kesit sayesinde alan taranmasına imkan vermektedir. Alınan kesitler ileri bilgisayar yazılımları sayesinde son görüntülere ulaşılmasına yardımcı olur. Yüksek teşhis detayı ve ölçüm doğruluğu veren bu kesitler her türlü tedavide bir yol gösterici olmaktadır. Ayrıca kafatasının hacimsel görüntüsü oluşturularak kemik yapısı da incelenebilir. 

 

3D TOMOGRAFİ ÇEKİMİ NASIL YAPILIR? 

 Hasta, rehber noktalar göz önünde bulundurularak konumlandırılır. 

 Konum doğruluğu amacıyla öncelikle iki boyutlu tek filmler sayesinde 3 boyutlu görüntüsü istenilen alan seçilerek 3 boyutlu görüntülemeye geçilir. 

 Hedeflenen bölgeden 3 boyutlu bir alanın dijital hacimsel tomografik (DVT) görüntüsü alınır. 

 3 boyutlu görüntüleme, teşhis için kullanılan en ileri yöntemdir. Elde edilen görüntüler ile birebir kemik ölçümleri yapılabildiğinden, tedavide elde edilecek başarı artar. Hasta çok daha net bilgilendirilir, tedavi aşamaları hızlanır ve komplikasyonlar ortadan kaldırılmış olur. 

 

GÖRÜNTÜDEN NASIL FAYDALANILIR ? 

 Tek ya da tüm diş filmlerinde görüntülenemeyen alanların görüntülenebilir. 

 Alınan görüntüden belirlenen kesitler ile detaylı teşhis yapılabilir. 

 İmplant planlama ve cerrahi kılavuz hazırlama için yüksek çözünürlüklü veri toplanabilir. 

 Yumuşak doku tespiti, kemik yoğunluğu ölçümü, sinire olan mesafe ölçümü gibi tedavi öncesi planlamalar yapılabilir. 

 Gömük diş, çatlak, anormal sayıda kanal, kist yayılımı gibi tespitler yapılabilir. 

 Kemik yoğunluğu, sinüsler ve eklemlerle ilgili detaylı çalışmalar yapılabilir. 

 

DENTAL VOLÜMETRİK TOMOGRAFİ 

Panoramik radyografiler, günümüz diş hekimliğinde daha doğru bir teşhis ve tedavi planlaması için sıklıkla kullanılmaktadır. 3 boyutlu incelemelerin gerekli olduğu durumlarda, 2 boyutlu panoramik radyografiler yetersiz kalmaktadır. Konik ışın demeti kullanılarak alınan 3 boyutlu dental tomografi görüntüleri özellikle implant uygulamaları gibi cerrahi girişimlerin hızlı bir şekilde planlanmasında büyük avantajlar sunar. 

 

KİST VE TÜMÖR OLUŞUMLARI İNCELENEBİLİR

Dental CT cihazlarında kullanılan radyasyon dozu, medikal CT'lere göre çok düşüktür. Çene ve yüz bölgesinden medikal CT cihazları ile görüntü alımında yaklaşık 150kVp-200mA'lık radyasyon dozu uygulanır, dental CT cihazlarında ise görüntüler yaklaşık 80 kVp-5mA kullanılarak elde edilir. 3D CT görüntülerinde magnifikasyon bulunmamaktadır. Panoramik üzerinde yapılan ölçümlerdeki sapmalar 3.0 mm-7.5 mm, periapikal üzerinde yapılan ölçümlerdeki sapmalar 1.5 mm-5.5 mm ve CT üzerinde yapılan ölçümlerdeki sapmalar 0. 2 mm-0.5 mm'dir. Kesin değerlere sahip bir ölçüm gerekiyorsa, CT görüntüsü alımında üzerinde ölçüm referansı alınabilecek bir materyalin bulunduğu (top veya çubuk formunda) şablonların kullanımı önerilmektedir. Gelişen teknolojilerle birlikte artık 3 boyutlu görüntülemeler diğer dijital ölçü ve navigasyonlu implant teknolojileriyle birleştirilip hastalar için alışılması ve yapımı çok kolay uygulamalara önderlik etmektedir. Hata payları da sıfıra yakın olmaktadır. 

 


10/05/2015