Annelerin gülümsemesi huzur verir

Hangi gülümseme bizi annemizin içten gülümsemesi kadar mutlu edebilir? Annenize, Anneler Günü’nde sağlıklı bir gülüş hediye edin

Bir annenin gülümsemesi çok güzeldir; hafifletir, iç ısıtır, dert savar, huzur verir. Mayıs ayının ikinci pazar günü her zaman daha farklı bir anlam taşımaktadır çünkü annelerimize ayrılmış özel bir gündür. Ancak anneleri sadece bu günde anmak, annelere yapılan büyük bir haksızlıktır. Hayatımızın her bir anını annelerimize borçluyuz, onlara sadece bu günde sevgi göstermek oldukça yanlış bir davranıştır. Annelerimiz bizi karşılıksız seven, ne yaparsak yapalım yanımızda olmaktan vazgeçmeyen, hayattaki başöğretmenlerimizdir. Ne yaparsak yapalım annelerin hakkı ödenmez ancak Anneler Günü; onları özel hissettireceğimiz, her zamankinden daha da mutlu edeceğimiz sürprizler yapıp gönüllerini alacağımız bir gün olmalıdır. Annemiz bizi dünyaya getiren, yaşamı boyunca da bizim en büyük destekçimiz olan, bir bakıma hayatımızdaki mucizedir.

ONLARI ÜZMEYİN

Hayatımıza giren hiç kimse bizi annemiz gibi sevmeyecektir. Annemizin bize verdiği sevgiyi, şefkati, emeği veremeyecektir. Hayatımızda tattığımız hangi sevgi anne sevgisinin yakınından geçebilir? Kutsal kitabımızda şöyle belirtilmiştir: "Ve Rabbin, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi ve anaya, babaya iyilik etmenizi hükmetmiştir; onlardan biri, yahut her ikisi, senin hayatında ihtiyarlık çağına ererse onlara üf bile deme, azarlama onları ve onlara güzel ve iyi söz söyle." Anne demek, aynı zamanda bizim karakterimizi de belirleyen insan demektir. Anneler Günü de bizim için bu kadar değerli kişiye birkaç güzel sürpriz yapıp onun gönlünü alacağımız, onu çooooook özel hissettireceğimiz gündür.

HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ

İlk izlenimler çok kritiktir ve her zaman kalıcı etki bırakırlar. İnsanlarla tanışırken yaptığımız ilk şey gülümsemektir ve bu, vücut dilimizle kelimeler olmadan rahatlıkla yapılan en samimi jesttir. Temiz olmayan, tütün lekeli, çürük dişli bir ağızla yapılan gülümseme bir kişinin tüm sempatisini yok eder. Bu bir iş görüşmesi için muntazam bir takım elbise giyip tırnak altlarının pis olup omuzlara kepeklerin yayılmış olmasına benzer. Çapraşık dişler kabul edilip görmezden gelinebilmesine rağmen, yetersiz hijyen kabul edilemez ve kişinin karakterini yansıtır. Aynı zamanda kötü nefes de kişiyi gözden düşürür ve imajını zedeler. Güldüğümüzde iyi de olsa kötü de olsa bir etki bırakırız. Hollywood starları her kamera karşısına geçtiklerinde veya posterlerinde o etkiyi yaratırlar. Güzel fotoğrafları, ağırlıklı olarak dişlerinin güzelliğine bağlıdır. Sağlıklı ve güzel dişlerle gülümsemek herkes tarafından kazanılabilen bir özelliktir ve kişinin toplumdaki cazibe silahıdır. Cildimizin, tırnaklarımızın, saçlarımızın aksine dişlerimiz yaşadığımız sürece kendini yenileme yeteneğinden mahrumken, şanslı olduğumuz şey gülüşümüzün değişmemesidir. Bu durum dişler için bir avantajdır; çünkü eğer iyi bakılırsa, aşınmalar ve yıpranmalar dışında yaşa göre büyük ölçüde etkilenmeden kalabilir. Cildimizin kırışmaya başlaması, saçımızın beyaza dönmesi gibi vücudumuzun diğer kısımları bozulurken, mükemmel gülüş mezara kadar değişmeden kalabilir.

HER ZAMAN ETKİLEYİCIDİRLER

Kolayca gülebilen insanlar genelde daha etkileyicidirler, kişisel, sosyal ve iş yaşamlarında başarılıdırlar. Mükemmel dişlere sahip olmak bir insanın özgüvenini artırır ve eğer mükemmel hissetme duygusu daha çok gülmeye ve gülümsemeye teşvik ederse, hayata da neşe katar. Diş hekimliğinde kişinin ağız-diş sağlığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin önemi, yaşam kalitesi değerlendirmelerini gündeme getirmiştir. 20 yıl kadar önce, ağız sağlığı ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi ölçen indeksler olmamasına rağmen günümüzde sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde ağız içi problemlerin etkisini değerlendiren bir dizi ölçek bulunmaktadır. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi ölçekleri, ağız içi problemlerin fonksiyonel, psikolojik ve sosyal etkilerini tanımlama amacı ile kullanılırlar.

FONKSİYONEL KISITLILIK

Güzel anneniz aşağıdaki soruları cevaplarken çok sık ve ara sıra şıkları çok ise annenizi yeni gülüşü için bir diş hekimine götürmenin tam zamanıdır.

1) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü herhangi bir kelimeyi telaffuz etmede sorun yaşadınız mı? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

2) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü tat alma duyunuzun kötüleştiğini hissettiniz mi? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

FİZIKSEL AĞRI

3) Ağzınızda acılı ağrı hissettiğiniz oldu mu? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

4) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü herhangi bir yiyeceği yerken zorlandığınız oldu mu?

(Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

PSİKOLOJİK RAHATSIZLIK

5) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü sıkılgan olduğunuz oldu mu? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

6) Dişleriniz veya protezlerinizden ötürü gergin hissettiğiniz oldu mu?

(Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

FIZIKSEL YETERSIZLIK

7) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü beslenmenizin yetersiz olduğunu düşündünüz mü?

(Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

8) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü yemeğe ara vermeniz gerekti mi? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

PSİKOLOJIK YETERSİZLİK

9) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü kendinizi rahat hissetmede zorlandığınız oldu mu?

(Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

10) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü utandığınız oldu mu? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

SOSYAL YETERSİZLİK

11) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü başka insanlardan rahatsızlık hissettiniz mi? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

12) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü günlük işlerinizi yapmada güçlük çektiğiniz oldu mu?

(Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

ENGELLİ OLMA

13) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü hayatta daha az başarılı olduğunuzu düşündüğünüz oldu mu? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum)

14) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü tümüyle fonksiyon göremediğiniz oldu mu? (Çok sık, ara sıra, ender olarak, hiçbir zaman, bilmiyorum) Geçmiş Anneler Günü'nüz kutlu olsun...


14/05/2018