Sedasyon

Klasik diş hekimi korkusunu yaşayan hastalarda diş tedavilerini kolaylaştırmanın bir yolu var: Sedasyon. Sakinleştirme anlamına da gelen bu işlem için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar çoğunlukla buruna yerleştirilen bir maske aracılığıyla verilebildiği gibi damar yoluyla da uygulanabilir. Diş hekimliğinde sedasyon uygulaması işlem esnasında midesi çok bulanan kişilerde, tedaviye müsaade edemeyecek kadar iletişim sıkıntısı olanlarda, uzun süredir şeker hastalığı, tansiyon problemi olan hastalarda, çok uzun sürebilecek işlemlerde, bazen de sadece hasta isteğiyle yapılabilir.

Bu işlemde hasta bilincini tamamen yitirmez, hekimin kendisine verdiği talimatları yerine getirebilir. Sedasyon, hastanın ağrıyı hissetmesini engellemez, sedasyon uygulandıktan sonra hastaya ek olarak anestezi yapılmalıdır. Hasta bu esnada kaygılarından kurtulmuştur, iş birliği yapmaya uygun haldedir. Stres oluşmadığı için şeker ve tansiyon problemi olan hastalarda sıkıntısızca işlem yapılabilir. İşlem esnasında bayılma, kusma veya yorgunluk görülmez. İlaç kesildiği anda hastadaki etkileri azalmaya başlar, hasta dinlendikten sonra sorunsuzca evine gönderilebilir. Sedasyonun etkisi geçtiğinde kişi yapılan anestezi dahil hiçbir işlemi hatırlamaz.

 

YAŞAM KALİTESİ ÖLÇÜLÜYOR

Diş hekimliğinde kişinin ağız-diş sağlığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin önemi, yaşam kalitesi değerlendirmelerinin yapılmasını gerekli kılmıştır. 20 yıl kadar önce, ağız sağlığı ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi ölçen indeksler olmamasına rağmen, günümüzde sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde ağız içi problemlerin etkisini değerlendiren bir dizi ölçek bulunmaktadır. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi ölçekleri; ağız içi problemlerin fonksiyonel, psikolojik ve sosyal etkilerini tanımlama amacı ile kullanılmaktadır.

Diğer Uygulamalarımız